Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GRUBEER
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 936
    • Volkswagen

michu71, nio oki jestem doma :d wal śmiało na PW co tam potrzebujesz jaki efekt chcesz osiągać i jaki masz kolor lakieru
    Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
    Gejsza 6

Komentarz

• michu71
      Ambiente
      • 2010
      • 206

Zamówilem preparat do tapicerki i będę czyścil moje autko odkurzaczem piorącym zobaczymy jak wyjdzie
      Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• lukasz3112
        RS
        • 2008
        • 3607

Panowie piszę w sprawie kosmetyków do auta i paru gratów jeszcze.
        Będę potrzebował do nowego autka. Kolor Niebieski metalik. w środku czarna skóra perforowana.
        dodatkowo kupiłem polerkę automatyczną więc jakies pady by sie też przydały.
        Coś do lakieru żeby nabrał blasku bo parę aut będę miał do ogarnięcia. Do tego coś do skóry żeby była jak nowa
        ewentualnie jakies linki.
        nie chcę wydać na to majątku odrazu mówię
        Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Wlody
          Ambiente
          • 2009
          • 144

Zamieszczone przez lukasz3112
          Będę potrzebował do nowego autka. Kolor Niebieski metalik. w środku czarna skóra perforowana.
          Coś do lakieru żeby nabrał blasku bo parę aut będę miał do ogarnięcia. Do tego coś do skóry żeby była jak nowa
          wejdz na www.kosmetykaaut.pl tam znajdziesz wszystkie niezbędne Ci informacje
          -------------------------------------------------------
          moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• Andrzej Z.
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 710
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Wlody
            Zamieszczone przez lukasz3112
            wejdz na www.kosmetykaaut.pl tam znajdziesz wszystkie niezbędne Ci informacje
            Jak juz mowa o forach detailingowych to :

Największe forum auto detailingowe w Polsce. Tutaj znajdziesz porady, testy i dyskusje dotyczące pielęgnacji samochodu i korekty lakieru. Z nami Twój samochód ponownie odzyska fabryczny blask.
            CDS-AutoSpa

AXR TDI+
            Perfect Service by DobryGrześWawa
            ET-14,352

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

pisalem o czyszczeniu przedniej szyby od srodka, ale chyba zginelo w powodzi innych postow, macie jakis patent?

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Marx, niebieski nielsen window cleaner + szmatka od nigrina do szyb i jechane ...
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Deco
                  Rider
                  • 2008
                  • 612

Marx, Do szyb dla mnie jest jeden środek, który wszystkim polecam i jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby ktoś z niego był niezadowolony - Car Glass Polish AutoGlym

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

w czym te srodki sa lepsze od zwyklych preparatow do szyb typu Mr Muscle? Latwiej sie myje, nie maże się, nie przyciąga brudu? Nie to że podaje w wątpliwość ich skuteczność, tylko że akurat w domu i w samochodzie jest taka sama szyba więc jestem ciekaw czym to się różni. jak to takie dobre środki to może zastosuje do mycia szyb w domu...?
                    A w pytaniu bardziej chodziło mi o technikę mycia, gdyż jest to dla mnie mocno niewygodne. Próbowałem na stojąco z zewnątrz samochodu ale nie dosięgam. Siedząc na fotelu z kolei też nie jest to wygodne.
                    A myjecie najpierw preparatem, potem starcie czysta wodą czy jakoś inaczej?

Komentarz

• michu71
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 206

Czym najlepiej zakonserwować dach winylowy w cabrio?
                      Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• Deco
                        Rider
                        • 2008
                        • 612

Zamieszczone przez Marx
                        w czym te srodki sa lepsze od zwyklych preparatow do szyb typu Mr Muscle? Latwiej sie myje, nie maże się, nie przyciąga brudu? Nie to że podaje w wątpliwość ich skuteczność, tylko że akurat w domu i w samochodzie jest taka sama szyba więc jestem ciekaw czym to się różni. jak to takie dobre środki to może zastosuje do mycia szyb w domu...?
                        A w pytaniu bardziej chodziło mi o technikę mycia, gdyż jest to dla mnie mocno niewygodne. Próbowałem na stojąco z zewnątrz samochodu ale nie dosięgam. Siedząc na fotelu z kolei też nie jest to wygodne.
                        A myjecie najpierw preparatem, potem starcie czysta wodą czy jakoś inaczej?
                        Na 36 stronie masz moją fotorelacje

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

foto ladne ale na zadne z moich pytan nie odpowiadaja

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez Marx
                            tylko że akurat w domu i w samochodzie jest taka sama szyba więc jestem ciekaw czym to się różni
                            Nie jest taka sama kolego, nie jest Masz w domu szyby klejone i przyciemniane ?? Pozatym w domu raczej nie pada ci światła z reflektorów prosto na szybę i nie widzisz refleksów Własnie dlatego porządne środki do mycia szyb w samochodach różnią się od tych do mycia zwykłych domowych szyb. Dodatkowo jak np. NXT Glass Cleaner mają własciwości hydrofobiczne, czyli odpychają wodę.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• watchman
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 200

Przez weekend zamierzam pastwić się na lakierze. I teraz mam dylemat ze względu na pogodę :twisted: jakieś przelotne deszcze są dużą przeszkodą? Zamierzam przynajmniej przygotować lakier (mycie, glinka, ultimate compound, politura) a z woskowaniem poczekać na dni bez opadów? Jak myślicie?
                              NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• zpluta
                                L&K
                                • 2008
                                • 1194

Po mojemu to jest problem. Ale mam sposób - nie wiem czy najlepszy ale wydaje mi się sensowny. Można umyć samochód, wytrzeć a potem robić "po elemencie" - np. najpierw dach (i tu cały proces od początku do woskowania włącznie), potem maska, błotniki, tył i drzwi (podobnie cały proces). Jeśli przyjdzie deszcz, to część będzie już zrobiona. Po deszczu można opłukać cały samochód i robić kolejne elementy. Od jakiegoś czasu robię tak przy niepewnej pogodzie.
                                :

Komentarz

• watchman
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 200

No właśnie nie wiem jak lepiej. Tylko porządnie przygotować lakier i ewentualnie umyć jeszcze raz po deszczu i woskować czy czekać na dwa trzy dni bez opadów. I mam dylemat czy wskazane tak na raty :idea:

Komentarz

• zpluta
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1194

Nie rozumiem, po co tak czekać z tym woskowaniem. Po mojemu jak powierzchnia przygotowana to jak najszybciej przykryć woskiem zanim się jakieś dziadostwo przyklei ...
                                    :

Komentarz

• jama89
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1214

Watchman do takiego procesu jaki ty chcesz zrobić, wcale nie potrzebujesz 3, a nawet 2 dni. Można to zrobić spokojnie w 10h. Mi takie coś zajęło ostatnio jakieś 7h i jeszcze na spota zdążyłem dojechać... Robiłem ręcznie wszystko.
                                      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• watchman
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 200

Zamieszczone przez jama89
                                        Watchman do takiego procesu jaki ty chcesz zrobić, wcale nie potrzebujesz 3, a nawet 2 dni. Można to zrobić spokojnie w 10h. Mi takie coś zajęło ostatnio jakieś 7h i jeszcze na spota zdążyłem dojechać... Robiłem ręcznie wszystko.
                                        jama89
                                        No nie wiem czy moje ręce to wytrzymają zmatowiały lakier, swirle itd. nie sądzę żebym się w 10 godzin wyrobił

Komentarz

• jama89
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1214

Nikt nie mowil ze będzie lekko :P
                                          Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• zpluta
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1194

Ale jak się choć raz porządnie zrobi, to potem już idzie łatwiej.
                                            :

Komentarz

• Andrzej Z.
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 710
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

watchman,
                                              Po glinkowaniu jezeli chcesz go woskowac za kilka dni to napewno musisz samochod znowu umyc po umyciu przygotuj powierznie cleanerem (np. DODO Lime Prime) i jedziesz z woskiem :diabelski_usmiech
                                              CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                              ET-14,352

Komentarz

• watchman
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 200

Zamieszczone przez zpluta
                                                Ale jak się choć raz porządnie zrobi, to potem już idzie łatwiej.
                                                O to chodzi! Ma być porządnie bez druciarstwa Więc raczej nastawiam się na dwa dni. Choć
                                                na zestawie Megsa będę operował pierwszy raz, może jest lekki łatwy i przyjemny w użyciu :lol:

Zamieszczone przez Andrzej Z

watchman,
                                                Po glinkowaniu jezeli chcesz go woskowac za kilka dni to napewno musisz samochod znowu umyc po umyciu przygotuj powierznie cleanerem (np. DODO Lime Prime) i jedziesz z woskiem :diabelski_usmiech
                                                Będę pamiętał

Dzięki za wskazówki. Teraz szybka kawa, pakowanie gratów i do dzieła.

[ Dodano: Sob 07 Sie, 10 22:08 ]
                                                Graty prawie wszystkie Meguiar's
                                                1.Gold Class Shampoo
                                                2.Glinka Bilt Hamber (świetna)
                                                3.Ultimate Compound
                                                4.Deep Crystal Polish
                                                5.Wosk #16
                                                6.Ultimate Quick Detailer
                                                7.Wszelakiej maści ściery i aplikatory (Megs)

A teraz step by step
                                                Zmiękczyłem nieco brudy na myjce ciśnieniowej i 15 minut później szampon i mycie
                                                właściwe na dwa wiadra i osuszanie (zdjęcie ściery po pierwszym osuszeniu będzie na
                                                końcu) Niestety tu mała wtopa. Miałem jakąś marketową gąbczynę która po umyciu dachu
                                                wylądowała w koszu "nabrała piany" i była sztywna jak...Pędem na stacje i zdecydowanie
                                                lepszy Sonax dokończył dzieła.

Glinka Bilt Hamber bardzo przyzwoita (55 złociszy ledwie). Jedyne do czego można się
                                                przyczepić to że jest zbyt mało plastyczna. Zbyt cienką warstwę zrobisz i od razu
                                                dziura. Zbyt gruba jest sztywna i nie da się nią pracować. Optymalnie "placek" 2-3mm
                                                i jest ok nie twardnieje za szybko. Duży plus za to że do użycia wystarczy woda nie
                                                UQD którego by poszło sporo. No i ta cena;-)

Ultimate Compound. Szczerze powiem, ze nie spodziewałem się aż takiego efektu przy
                                                ręcznym użyciu. Duży plus (efekt na zdjęciach klamek) oczywiście rys wyczuwalnych pod
                                                palcami nie miał prawa zlikwidować ale i tak jestem cholernie zadowolony. Swirle i inne drobne zarysowania poszły w ....;-)

Kolejne mycie na dwa wiadra i suszenie. Po osuszeniu na czysty już lakier Deep Crystal
                                                Polish. Na jasnym lakierze nie ma widocznego efektu wizualnego za to pod palcami
                                                wyczuwalna gładkość lakieru.

Wosk. Łatwy w aplikacji ale szybko schnie więc nie ma co sie rozpędzać na duże
                                                powierzchnie. Efekt? Nie wiem;-) Poczekam na deszcz. Wprawdzie padało solidnie.
                                                Ale byłem pod dachem.

Odczekałem ponad godzinę sprzątając graty w schowkach;-) I na deser Ultimate Quick
                                                Detailer. To już lekko łatwo i przyjemnie.

Czas operacji 8h z przerwą na kawę na stacji.
                                                Co spieprzyłem się okaże. Zaniku lakieru nie ma a świeci się jak psu....;-)
                                                Końcówki mam jak Gibon ale dwie szklaneczki whisky jeszcze dźwignę;-)
                                                I jeszcze informacja dla działkowców. Środki mocno aromatyczne. Muszki, pszczółki
                                                i inne skrzydlate lgną okropnie do lakieru więc lepiej z dala od kwiecia pastwić się
                                                nad lakierem.
                                                Załączone pliki

Komentarz

• Andrzej Z.
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 710
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

watchman, pieknie
                                                  CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                                  ET-14,352

Komentarz

• Marx
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 865

zamiast gabki sugeruje rekawice, a smole lepiej zmyc benzyna - szkoda glinki.
                                                    Poza tym - bardzo ladnie.

Moje autko po przejsciu szampon-glinka-wosk i kilku myciach szamponem trzyma sie jak nalezy juz ponad miesiac.

Komentarz

Pracuję...